Sapiens van Yuval Noah Harari

Een reis door de tijd, van het prille begin tot nu.
Van Neanderthaler, Homo denisova, Homo rudolfensis, Homo ergaster , Homo sapiens tot het ontstaan van wereldrijken en politieke strekkingen, economie en kapitalisme.

Harari linkt alles op een zeer verhelderende wijze mooi aan mekaar. Op zijn eigen eigenzinnige wijze voert hij de dingen ten tonele die moeilijk te ontkennen zijn.
Het boek boeit van in het begin waar hij al meteen het beeld van het menselijke ontstaan op zijn kop zet door te stellen dat er niet eerst de Neanderthaler was en dan pas homo erectus en dan pas homo sapiens maar dat ze allen tegelijk ontstonden in een niet lineariteit)en hoe het dan verder gaat tot homo sapiens de overhand krijgt.

Via de verschillende grote tijden van jagers naar verzamelaars naar landbouwers naar wereldburgers is het verhaal doorspekt met talloze weetjes en rariteiten.
Waarom brengen mensen hulpeloze baby’s ter wereld terwijl paarden en koeien veulens en kalveren op de wereld zetten die direct op hun poten kunnen staan en zich verplaatsen.
Over het ontstaan van Goden en mythen, het ivoren beeldje van de leeuwenman of vrouw, relaties en seksuele verhoudingen, stammen en clans, vermenging van volkeren, noodzaak tot verdediging van de oogst ,smaken en normen, belang van het cognitieve vermogen en roddelen ,groei van informatie alsook van onze hersenen, gelijkheid en ongelijkheid , godsdiensten, mannen en vrouwen, geld als ultiem ruilmiddel , verlangen en verdriet, determinisme, levensbeschouwingen, culturen, slavenhandel, industriële revolutie,individualisme, oorlogen, jacht naar het geluk, wetenschap en uiteindelijk … hoe verder.

Dit alles in één boek, één verhaal.
Toegegeven, sommige theorieën lijken uit het niets te ontstaan en geven stof tot nadenken. Ook heb ik hier en daar mijn wenkbrauwen gefronst , ongelovig gekeken en geglimlacht.
Doch deze klepper van 480 bladzijden is de moeite waard om gelezen te worden of zelfs een tweede keer door te nemen zodat je nog meer linken en samenhangen kunt ontdekken.
Dit vooral voor degenen die een volledig beeld willen krijgen van ons ontstaan en ons reilen en zeilen.

Het was voor mezelf een mooie kennismaking met Harari’s eigen kijk die getuigt van heel wat kennis en inzicht die daarbij ook nog de gave heeft om de verbindingen aanschouwelijk voor te stellen.
Kortom, een boek dat veel van nu verklaart door al wat is geweest doorheen al de grote stromingen en evoluties heen.

Meest recente reacties

09.11 | 16:50

Wat een prachtig gedicht heb jij neergepend met ‘wijzertje rond’!!! Er komen bijzonder mooie verwoorde zinnen in! Knap dichtwerk!!!

06.07 | 07:01

Jouw gedichtje van vandaag: Zo gewoon, zo ongewoon zo wonderschoon!!!

01.07 | 08:40

Heel mooie foto om in stilte te genieten van die prachtige, paarse schoonheid in onze zo wonderbaarlijke natuur!

06.02 | 10:53

'Flow' met de juiste flow geschreven. In golven van inspiratie, een zee van waarheid.👍

Deel deze pagina